Tuesday, July 21, 2009

Minyak Kelapa Dara...


ha!!! ini adelah buah kelapa... yg boleh menghasilkan minyak kelapa dara yg tiade kaitan dengan anak dara mak leha... ade cite sket pasal kelape niw... ade sikit beza ngan minyak kelape biase... Minyak kelapa dara diproses x guna sebarang haba atau bahan kimia. Ini menyebabkan struktur dalaman asal minyak kelapa dara terpelihara dan dapat mengekalkan sifat-sifat antivirus dan antibakterianya... huhu~~~ mcm saintis lak aku niw...

tunggu!!! ade lagi!!! mari membace...


  • Caye atau x...Kajian tentang kesan sebenar kelapa telah dimulakan lebih 70 tahun dahulu.

  • Bermula dari awal tahun 1930, Dr. Weston A. Pri-ce, seorang penyelidik, pakar pemakanan yang juga merupakan seorang doktor gigi dari Cleverland, Ohio mendapati penduduk di Kepulauan Pasifik mempunyai tahap kesihatan fizikal dan gigi yang menakjubkan.

  • Dipercayai ia disebabkan corak pemakanan harian berasaskan kelapa. Mereka juga mempunyai rambut serta kulit yang cantik walaupun banyak terdedah kepada sinaran ultraviolet matahari.

  • Pada awal tahun 1960-an, Dr. Ian A. Prior, seorang pakar jantung yang juga merupakan pengarah Pusat Penyelidikan Wabak Penyakit di Hospital Wellington, New Zealand telah melakukan penyelidikan di dua buah pulau iaitu Puka Puka dan Tokelau di Lautan Pasifik Selatan.

  • Dr. Ian merumuskan, penduduk setempat banyak memakan kelapa sebagai diet harian. Hasilnya, paras kolesterol rendah, kesihatan fizikal amat baik dan tiada penyakit kronik seperti jantung atau kanser.

  • Pada tahun 1966, suatu penemuan besar telah dirumuskan oleh Profesor Dr. Jon J. Kabara, seorang penyelidik dan pakar farmakologi di Universiti Michigan . Beliau mendapati, minyak kelapa dara yang terdapat dalam santan kelapa sebenarnya sejenis antivirus, bakteria, kulat dan parasit semula jadi yang kuat.

  • Maka terjawablah kemusykilan Dr. Weston A. Price dan Dr. Ian A. Prior selama ini, mengapa penduduk di Kepulauan Pasifik begitu sihat.

  • Penemuan besar oleh Dr. Jon J. Kabara ini sebenarnya berupaya merubah senario industri kesihatan dunia.

  • Dalam tahun 1980-an, Dr. Raymond Peat(xdew kne mengene ngan brad pit), seorang profesor fisiologi dari Universiti Oregon melaporkan, minyak kelapa dara dalam hampas kelapa berupaya menurunkan berat badan.

  • Fakta ini menyangkal pandangan yang mengatakan minyak kelapa menambah berat badan. Pada tahun 1990-an, Dr. Mary G. Enig, seorang pakar lemak, pemakanan dan seorang ahli biokimia dari Universiti Maryland merumuskan, minyak kelapa dara adalah makanan yang memberi pelbagai khasiat kesihatan.
wow!!! power kan minyak kelapa dara??? hohoho... skang niw nagare kite pown ngah kaji bende niw... x selap aku da 3 tawon kajian dibuat (klu salah mintak maap) saye daq baru blajo... kalau salah tlg jolokkan... hahaha!!!

No comments:

Post a Comment